“Съветът на жените в бизнеса в България” е създаден след националната конференция през януари 2012 г. – „Жените – нежната сила на бизнеса”, организирана от сп. Мениджър. „Съветът на жените в бизнеса в България” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, чиято цел е да популяризира добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърски позиции; да подкрепя младите специалисти и таланти, за да реализират потенциала си в България и да подпомага младежи в неравностойно социално положение в тяхното образование.

Сдружението провежда ежемесечни срещи на своите членове с изтъкнати представители на обществения живот в България и чужбина.

През 2014 г. Сдружението стартира безплатна обучителна програма „Лидерска академия” за дами на средни мениджърски позиции или собственици и управители на малък и среден бизнес. Първият випуск на Лидерската академия ще завърши през февруари 2015 г. 

 

Цели

Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции, развитие и утвърждаване на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите и подпомагане на деца и младежи в неравностойно положение за продължаване на образованието и професионалното им развитие.

Една от основните цели на Съвета на жените в бизнеса в България е да подкрепя младите хора при старта на тяхното професионално развитие, да насърчава развитието и оставането им в България. 

Ние вярваме, че стажът е първа стъпка към професионалната реализация и може да има определящо значение за бъдещата кариера на един млад човек. Изключително сме горди, че за 4 години успяхме да превърнем кампанията „Оставаме в България“ в най-мащабната стажантска инициатива в страната. Това ни мотивира да търсим начини да доразвием и надградим нашите усилия в тази посока.

Тъй като смятаме, че стажът е от съществено значение не само за младите хора, но и за самия бизнес, решихме да издадем този „Наръчник за стажуване. Той съдържа полезна информация както за стажантите, така и за компаниите, като в него са включени и примери за добри и устойчиви стажантски програми.

 

Управителен съвет

„Съветът на жените в бизнеса в България” е създаден от дами на най-високи мениджърски позиции с доказан опит в управлението и корпоративната култура.

Председател на УС е д-р инж. Боряна Манолова, Главен изпълнителен директор на Siemens България.
Членове на борда на организацията са:

  • Инж. Ваня Минкова, Директор „Човешки Ресурси и Администрация“ във „ВП Брандс Интернешънъл“ АД.;
  • Гергана Иванова, Основател и партньор в Рекламна агенция The Smarts, както и в останалите три компании от комуникационната група: Медиа агенция IQMedia, ПР агенция Параграф 42 и продуцентското студио Shoot!. ;
  • Дарина Стоянова, Управител на „Престиж 96″ АД ;
  • Зоя Паунова, изпълнителен директор на „Астра Зенека България”;
  • Ирена Цакова, Директор Разрешителни и правни дейности, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД;
  • Лидия Шулева, управляващ съдружник Бизнес Интелект ЕООД ;
  • Майя Пейчева-Такева, Мениджър „Човешки ресурси“ в „Hewlett Packard Enterprise” в България;
  • Миглена Узунова-Цекова, Старши директор „Човешки ресурси“ и член на Лидерския екип на А1 България;
  • Милена Драгийска, Изпълнителен директор на Лидъл България;
  • Цветанка Минчева, Член на УС и Главен директор Дирекция Глобално Банково обслужване в „Уникредит Булбанк“;