Siemens Стажантска програма

 

 

Скъпи ученици, студенти, стажанти и бъдещи колеги!

Сигурно сте чували за „войната за таланти“, която се вихри по цял свят между компании от всякакъв мащаб и индустрия. Затова все по-често ще видите адаптирани към вашите нужди, добре заплатени програми за обучение и стажуване и  все по-рядко ще се сблъсквате с клишетата в обявите за работа от типа: „Търсим млади специалисти с 5 години опит”. Вие сте тези таланти и вие може да спечелите войната.

Ние в Siemens България вярваме, че стажът е чудесна възможност за един млад човек да направи първите си стъпки в своята професионална кариера, да се запознае с различни компании и сфери на дейност,  да усвои нови знания и умения и да свери часовника си за това какво още му е нужно за успешна реализация на пазара на труда.

Какво ви е необходимо, за да започнете стаж:

  1. Желание за учене!!!
  2. Направете си професионална автобиография, в която да посочите интересните за вас области за стажуване.
  3. Усъвършенствайте своята компютърна грамотност, тъй като работата MS Office почти задължително условие, независимо от сферата на дейност и компанията
  4. Посещавайте кариерни събития и форуми, на които можете да се срещнете с възможно най-много работодатели;
  5. Свържете се с консултант в кариерния център на вашия университет;
  6. Периодично посещавайте кариерните страници на компании, в които бихте искали да започнете стаж, за да видите какво предлагат;

7 ,8 и 9 - Желание за учене!!

Учим се взаимно

Ние в Siemens България отдавна знаем, че само да воюваме за таланти е безсмислено, затова нашите усилия са насочени към това да откриваме и развиваме такива.

Обучението на колега, който тепърва прохожда професионално, е дълъг процес, изискващ време, ресурси, хора и търпение, но със сигурност е един от най-добрите начини за изграждане на връзка между служител и компания.  В лицето на стажантите компанията осигурявя приемственост и открива нови посланици на своята работодателска марка, а инвестираното време в обучение създава чувство за принадлежност у самия стажант.  

Ние в Siemens вярваме, че обучението е двустранен процес и разчитаме, че нашите стажанти, представители на поколения Y и Z , носейки нов начин на мислене, обновяват и променят нашата среда и култура, разчупват стереотипите на голямата корпорация. За компания като Siemens с над 170-годишна история това е безценно.

Първата ключова стъпка, когато разработваме стажантска програма е да определим целта на стажа (обучение на нов колега в дългосрочен план, извършване на определена задача/кампания, временен ангажимент  и пр.). Определяме обхвата на дейностите, които стажантът ще извърши, и изготвяме план за периода и времето на изпълнението им, както и срок, условия и ресурси, които ще бъдат необходими. Ако стажът е праг към дългосрочна работа, подготвяме план за бъдещо развитие в рамките на компанията.

Скъпи, стажанти, имайте предвид, че започвайки стаж вие ще се запознавате  с най-базисните и основни дейности, въоръжете се с търпение. Постепенно ще преминете и към по-сложни и интересни задачи, за всичко е необходимо време. Ние от своя страна като ваши обучители се опитваме да ви представим интересни проекти, инициативи и практики, представящи естеството на работата. 

Възможности, възможности….През последните 10 години Siemens България посреща десетки стажанти, над 55 процента от тях са останали да работят за компанията и да градят дългосрочна кариера. Ежегодно организираме и летни стажове, дни на отворените врати и други инициативи, които позволяват на всички желаещи да се запознаят с дейността на компанията.

За талантите в  сферата на финанси и бизнес администрация: Siemens България разработи нова професионална програма за обучение Business Administration Concept. Програмата, насочена към обучаващи се в икономически специалности – финанси, бизнес администрация, логистика, индустриален мениджмънт и други подобни, е двугодишна. През първата година стажантът преминава на обучение във всички бизнес направления на компанията за четиримесечнни периоди, а втората година стартира работа в конкретно бизнес направление. Успешно завършилите програмата имат възможност да продължат да работят в компанията. 

За бъдещи инженери: За обучаващите се в технически специалности Siemens предлага шанс  за съчетаване на работа и учене благодарение на гъвкав полудневен график, съобразен с ангажиментите в университета. Най-бързо развиващото се звено на компанията - Центърът за иновации в сградните технологии, предоставя възможност за млади инженери последен курс на обучение в технически университети да продължат следването си и да работят паралелно. За да се присъедините към екипа на Центъра, трябва да сте последна година в една от следните специалности: автоматизация, електроинженерство, електроника, да владеете английски, немски и/или френски език (колкото повече, толкова по-добре). Ще се научите да програмирате на ниво контролери, да изобразявате графично и да контролирате чрез мениджмънт станция: управлението на климатизацията, съвременните системи за стайно регулиране, пожароизвестяване, контрол на достъп и други

 Като международна компания Siemens поощрява и мобилността и обмена на знания между отделните държави.  Дружеството на компанията в България е приемаща страна за стажанти от други страни в различни бизнес направления.                                                      

За завършили училище и младежи до 22 г.: През 2017 г.Сименс България се включи за първи път в глобалната инженерна програма на Siemens Германия International Tech Apprenticeship,  насочена към завършили средно образование младежи и девойки. През лятото на 2017 г. изпратихме Боби и Вели в Берлин за тригодишно обучение специалност „Мехатроника” и техните впечатления от  града, програмата, колегите и преподавателите им ни вдъхновиха да продължим да набираме нови кандидати! След успешно завършване на обучението в Германия Боби и Вели ще започнат работа при нас в Siemens България!

Програмата включва: теоретично и приложно обучение в обучителен център “Вернер фон Сименс” и професионално-образователна лаборатория в Берлин, както и работа на реално работно място в бизнес направленията на Siemens Германия и Siemens България.

Осигурява се месечна издръжка на стажанта, жилище и консумативи за времето на стажа, самолетни билети за отиване и връщане, интензивни курсове по немски език. С този стаж ще получите:  професия, професионална квалификация Ниво 4 по Европейска квалификационна рамка в областите Мехатроника и Електроника / Електроинженерство и осигурена работа в Siemens България след успешното му.                                                     

С други думи - печелите, докато учите!

През април 2019 г. ще стартираме търсене на още 5 стажанти в областите:  Мехатроника и Електроника/ Електроинженерство,  които се очаква да заминат в началото на август 2019 г. за тригодишно обучение в Берлин.

Изисквания за кандидатстване:  Възраст между 18-22 г.. Добри оценки по математика / физика, базови познания и интерес в областта на техниката. Добро владеене на немски език е голямо предимство

Може да кандидатствате с автобиография на английски или немски език и кратко мотивационно писмо на jobs.bg@siemens.com, като посочите една от двете области на стажа, която представлява интерес за вас - Мехатроника или Електроника / Електроинженерство. 

Повече информация за програмата може да откриете тук: www.siemens.com/ITA

 

КАНДИДАТСТВАЙ ТУК